Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Δέκα Πρακτικοί Τρόποι για να Φροντίζουμε τον Εαυτό μας


Όλοι μπορούμε να κάνουμε απλές αλλαγές που έχουν όμως μεγάλο αντίκτυπο στη ψυχική μας υγεία αλλά και συνολικά στην ευζωία μας. Όταν αναφερόμαστε στη ψυχική υγεία, ουσιαστικά μιλάμε για τα τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε και την ικανότητα να διαχειριστούμε τα ‘πάνω’ και τα ‘κάτω’ της ζωής και της διάθεσης μας. Η Βρετανική Ένωση Ψυχολογίας ανέδειξε δέκα απλά βήματα που όλοι μπορούμε να ακολουθήσουμε για να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να κερδίζουμε το μέγιστο από τη ζωή:

Μίλησε για τα συναισθήματα σου

Το να μιλάς για το πώς αισθάνεσαι μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις σε καλή ψυχική υγεία και να αντιμετωπίσεις περιόδους που αισθάνεσαι προβληματισμένος / η. Το να μιλάς για τα συναισθήματα σου δεν είναι σημάδι αδυναμίας. Είναι μέρος του να αναλαμβάνεις τον έλεγχο της ευζωίας σου και να κάνεις αυτό που μπορείς προκειμένου να παραμένεις υγιής.

Τρώγε σωστά

Υπάρχουν στενοί δεσμοί μεταξύ του τι τρώμε και του πως αισθανόμαστε – για παράδειγμα, η καφεΐνη και η ζάχαρη μπορούν να έχουν μία άμεση επίδραση στον οργανισμό μας. Το είδος της διατροφής μας όμως μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη ψυχική μας υγεία. Γι’αυτό επέλεξε τροφές που ταιριάζουν στις ανάγκες σου και ενδυναμώνουν τον οργανισμό σου.

Κρατήστε επαφή

Οι φίλοι και οι συγγενείς μπορούν να σε κάνουν να νοιώσεις  το αίσθημα ‘του ανήκειν’ (ότι είσαι μέρος μίας ομάδας) και ότι σε νοιάζονται. Μπορούν να προσφέρουν διαφορετικές οπτικές για οτιδήποτε μπορεί να συμβαίνει μέσα στο κεφάλι σου. Μπορούν να σε βοηθήσουν να παραμείνεις  ενεργός / ή, ρεαλιστικός / ή και να σε βοηθήσουν στην επίλυση πρακτικών προβλημάτων.

Κάνε ένα διάλλειμα

Μία αλλαγή σκηνικού ή  αλλαγή στους ρυθμούς σου είναι καλή για τη ψυχική σου υγεία. Θα μπορούσε να είναι μία πεντάλεπτη διακοπή από το τις δουλειές του σπιτιού, ένα μισάωρο διάλλειμα για μεσημεριανό φαγητό στην εργασία, ή ένα σαββατοκύριακο εξερευνώντας ένα νέο μέρος. Μερικά λεπτά μπορούν να είναι αρκετά για να σε  αποτοξινώσουν από το άγχος.

Αποδέξου το ποιος είσαι

Κάποιοι από εμάς κάνουν τον κόσμο να γελάει, άλλοι είναι καλοί στα μαθηματικά, άλλοι μαγειρεύουν υπέροχα γεύματα. Μερικοί από εμάς μοιραζόμαστε τον ίδιο τρόπο ζωής  γιατί καταγόμαστε από τον ίδιο τόπο, άλλοι ζουν πολύ διαφορετικά. Είμαστε όλοι διαφορετικοί και ο καθένας έχει τις ιδιαιτερότητες του!

Παρέμεινε ενεργός

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η άσκηση απελευθερώνει χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά. Η συστηματική άσκηση μπορεί να ανεβάσει την αυτοπεποίθηση σου και να σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς, να κοιμηθείς , να δείχνεις και να αισθάνεσαι καλύτερα.

Πιες αλκοόλ με σύνεση

Συχνά νομίζουμε ότι το αλκοόλ θα αλλάξει τη διάθεση μας. Μερικοί άνθρωποι πίνουν για να αντιμετωπίσουν το φόβο ή τη μοναξιά, αλλά η επίδραση αυτή είναι μόνο προσωρινή. Η συχνή χρήση του αλκοόλ προκαλεί φθορά στο σώμα και τον εγκέφαλο, μεταπτώσεις στη διάθεση μας,  μειωμένη όρεξη και ικανότητα να πετύχουμε τους στόχους μας.

Ζήτησε βοήθεια

Κανείς από εμάς δεν είναι υπερ-άνθρωπος. Όλοι μας κάποιες φορές κουραζόμαστε ή κατακλυζόμαστε από το πώς αισθανόμαστε ή από το πόσο άσχημα πάνε τα πράγματα. Αν τα πράγματα πηγαίνουν με τρόπο που ξεπερνά τις δυνάμεις σου και αισθάνεσαι ότι δε μπορείς να τα διαχειριστείς, ζήτησε βοήθεια.

Κάνε κάτι στο οποίο είσαι καλός

Τι αγαπάς να κάνεις; Σε ποιες δραστηριότητες μπορεί ‘να χαθείς’; Τι λάτρευες να κάνεις στο παρελθόν; Το να περνάς καλά βοηθά στη καταπολέμηση του άγχους. Το να κάνεις μία δραστηριότητα που απολαμβάνεις ,μάλλον σημαίνει ότι είσαι καλός  /ή σε αυτή και το αίσθημα επίτευξης ανεβάζει την αυτοπεποίθηση σου.

Ενδιαφέρσου για τους άλλους

Το να νοιάζεσαι για τους άλλους αποτελεί συχνά σημαντικό μέρος  του να παραμένουν οι σημαντικές σχέσεις σου κοντά σου. Μπορεί να φέρει ακόμα πιο κοντά σου αυτούς τους ανθρώπους και οι σχέσεις σου να γίνουν ακόμα πιο δυνατές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου